AMSTERDAM – Media in Amerika, Duitsland, Frankrijk en Spanje verdringen elkaar om de ‘Twitter Predictor’, een Belgisch Limburgse professor, te spreken te krijgen. Johan Bollen kan namelijk op basis van twitterberichten de beurskoers van de Dow Jones voorspellen.

Bollen is professor computerwetenschappen aan de universiteit van Indiana in de VS en ontdekte ‘bij puur toeval’ een manier om de belangrijke Amerikaanse beurskoers te voorspellen. Inmiddels smullen Amerikaanse media, zoals Bloomberg en the Washington Post, van de onderzoeksresultaten van de Belgisch Limburger.

Samen met een team van studenten en onderzoekers schrijft hij programma's om, op basis van informatie die op sociale netwerksites te vinden is, de gemoedstoestand van mensen te bepalen.

Grillig

In samenwerking met Twitter analyseerde hij met zijn team alle twitterberichten die in 2008 werden verstuurd. Dat waren er zo’n 10 miljoen. Om te controleren of die resultaten overeenkwamen met de werkelijkheid, vergeleek Bollen de uitkomsten met allerlei andere indices zoals consumentenbarometers.

“Hoe grillig onze gevonden gemoedstoestand ook evolueerde - van kalm plots naar zeer energiek - de koers van de Dow Jones bleek vier dagen later telkens diezelfde tendens te vertonen”, zegt hij in de Belgische krant De Standaard.

Zekerheid

Gecombineerd met een andere formule weet Bollen nu met een zekerheid van 86,7 procent te voorspellen of de koers van de Dow Jones stijgt of daalt. Ook zegt hij ‘enigszins’ te kunnen voorspellen met hoeveel punten.

Bollen is verrast door alle aandacht. De Vlaming krijgt van alle kanten geïnteresseerden aan de telefoon, die commerciële mogelijkheden zien in zijn rekenmodel.