AMSTERDAM - iDeal, het betalingssysteem dat in Nederland veelvuldig gebruikt wordt voor het doen van internetbetalingen, kijkt voorzichtig over de grens.

Vanaf komende week wordt samen met Duitsland en Oostenrijk gewerkt aan een koppeling van iDeal met bestaande systemen daar. Dat zei algemeen directeur Piet Mallekoote van Currence, het bedrijf achter iDeal vrijdag.

Zo succesvol als iDeal in Nederland is, zijn de daarop lijkende systemen in het buitenland bij lange na niet. Naar verwachting worden dit jaar in Nederland 65 miljoen betalingen met iDeal verricht; in Duitsland gaat het om slechts vijf miljoen transacties op jaarbasis en in Oostenrijk gaat het om drie miljoen handelingen.

Overkoepelend

''Zowel consumenten als ondernemers zien het systeem graag de grens overgaan'', aldus Mallekoote. In Nederland waren het juist de ondernemers, onder de vlag van Thuiswinkel.org, die voor de populariteit van het systeem hebben gezorgd door er massaal aan mee te doen. ''Een dergelijke overkoepelende club hebben ze in het buitenland niet.''