PEKING - Een Chinese overheidsdienst heeft een eigen website met luchtkaarten gelanceerd. Het programma Mapworld op is bedoeld als alternatief voor Google Earth, dat in China niet actief is.

De sites tianditu.cn en chinaonmap.cn tonen luchtfoto's die vanaf grote hoogte zijn genomen. Wie wil inzoomen op bijvoorbeeld de grens met Noord-Korea, krijgt een wit scherm te zien.

Taiwan, dat volgens China tot haar grondgebied behoort, kan niet bekeken worden met dezelfde resolutie als het vasteland.

De foto's van hoofdstad Peking op Mapworld lijken te zijn genomen op 1 oktober 2009. De straten waren toen leeg voor de tanks en optochten tijdens de parade voor de nationale feestdag. Die zijn op de luchtfoto's te zien.

Bedrijven

Buitenlandse bedrijven mogen in China alleen een dienst voor plattegronden beginnen als ze samenwerken met een Chinees bedrijf. Ook moeten ze hun servers in China zelf plaatsen en een vergunning aanvragen.

Circa dertig bedrijven waaronder Nokia hebben inmiddels een aanvraag ingediend. Google heeft dat nog niet gedaan. Het Amerikaanse concern en China leven sinds vorig jaar in onmin met elkaar. Google beschuldigde China vorig jaar van hackersaanvallen en staatscensuur.

Het Amerikaanse concern sloot daarop haar zoekmachines in China. De zoeksite werkt nu met servers vanuit Hongkong. Googles videodienst YouTube en fotodienst Picasa zijn geblokkeerd in China.