HOORN - De patiëntenzorg in het Wesfriesgasthuis in Hoorn is donderdag weer bijna helemaal normaal. Woensdag werd het ziekenhuis getroffen door een computervirus, waardoor veel medewerkers niet konden inloggen.

Door de storing konden alleen spoedoperaties worden uitgevoerd en moesten afspraken in de poliklinieken worden afgezegd.

Nagenoeg alle operatiekamers zijn donderdag weer in bedrijf en de poliklinieken draaien voluit. Volgens het ziekenhuis kunnen alle afspraken en operaties gewoon volgens planning worden uitgevoerd.

Enkele uren

Een van de tien operatiekamers blijft nog even dicht door een computerprobleem; de overige operatieruimtes en poliklinieken zijn weer virusvrij. Alle uitgestelde afspraken en operaties worden op korte termijn ingehaald.

Fred Plukker van de raad van bestuur van het Westfriesgashuis noemde het donderdagochtend een kwestie van enkele uren tot alle computers weer virusvrij zijn.

Oorzaak onbekend

Plukker kon nog niets zeggen over de oorzaak van het virus. ''Onze aandacht gaat eerst uit naar het oplossen van het probleem en het voorkomen van overlast voor de patiënten. Daarna gaan we de oorzaak onderzoeken.”

Het computervirus spoorde gebruikersnamen in het systeem op en probeerde willekeurig wachtwoorden uit. Omdat het computersysteem van het ziekenhuis gebruikersaccounts blokkeert na vijf mislukte invoerpogingen van het wachtwoord, konden veel medewerkers van het ziekenhuis woensdag niet meer inloggen. Ook werd het systeem buitengewoon traag.

Volgens het ziekenhuis is er geen enkel gevaar dat door het virus vertrouwelijke patiëntgegevens op straat zijn beland.