AMSTERDAM – Microsoft heeft dinsdag een nieuwe versie van zijn kantoorsoftwarepakket Office aangekondigd. Office 365 is volgens het bedrijf een altijd up-to-date clouddienst waarin Office, Sharepoint, Exchange en Lync zijn samengebracht.

“Met Office 365 brengen we al onze kennis van productiviteit samen in één enkele clouddienst”, vertelt Kurt Delbene, president van de Office-afdeling van Microsoft.

“Net als Office voor miljoenen gebruikers de standaard is voor desktopproductiviteit, zal Office 365 dat worden voor productiviteit in de cloud”, voorspelt de topman.

Cloud computing

Cloud computing is een systeem waarbij software verdeeld is over verschillende computers op het internet. Het komt er op neer dat gebruikers software kunnen raadplegen zonder het programma daadwerkelijk op hun computer te hebben.

“Met de nieuwe dienst kan ook de ‘bakker om de hoek’ voor het eerst de beschikking krijgen over software en diensten die tot nu alleen voor grote ondernemingen bereikbaar waren”, legt Delbene uit.

Kostenbesparing

De kosten van Office 365 zijn namelijk teruggebracht omdat de software niet meer op de computer geïnstalleerd hoeft te worden. Zo worden de programma’s toegankelijk voor kleine bedrijven en zzp’ers en kunnen grote bedrijven de kosten reduceren.

Microsoft laat verder weten dat Office 365 volledig en op dezelfde manier zal functioneren als nu het geval is bij andere versies van Office. “De dienst werkt met de meest populaire browsers, smartphones en desktopapplicaties die momenteel bij organisaties in gebruik zijn.”

Lancering

Vanaf dinsdag begint Microsoft met het testen van de nieuwe software. Volgend jaar zal Office 365 wereldwijd beschikbaar komen. Ook zal de nieuwe Office geïntroduceerd worden voor het onderwijs.