STOCKHOLM - Julian Assange, de Australische oprichter van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks, mag niet in Zweden wonen. De Zweedse immigratiedienst (Migrationsverket) heeft dit maandag besloten, zo meldde een woordvoerster.

Ze wilde niet ingaan op de precieze reden van de afwijzing. '

'Maar heel algemeen gezien moet iemand in Zweden willen samenwonen, willen studeren, willen werken, een eigen bedrijf runnen of een andere hechte band met het land hebben'', aldus de zegsvrouw.

Zonder verblijfsvergunning mag iemand drie maanden als toerist in het land blijven. WikiLeaks publiceert al maanden honderdduizenden pagina's met geheime informatie over onder meer de Amerikaanse oorlog in Afghanistan.

De website draait deels op servercomputers in een voormalige schuilkelder in Solna bij Stockholm.

Verblijfsvergunning

Oprichter Assange, een Australiër, zou met een verblijfsvergunning voor de Zweedse mediawet als verantwoordelijk uitgever gezien kunnen worden. Dit zou Assanges juridische positie kunnen versterken, mocht er een rechtszaak tegen hem worden aangespannen.

Het Zweedse openbaar ministerie is sinds augustus bezig met een vooronderzoek naar mogelijke betrokkenheid van Assange bij ten minste twee incidenten met seksueel geweld in Zweden. Het is nog niet bekend of de aanklager tot vervolging overgaat.