WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie vreest dat de onthullingssite WikiLeaks begin volgende week circa 400.000 militaire documenten over de oorlog in Irak publiceert.

Het Pentagon heeft daarom een speciale eenheid aan het werk gezet, die onderzoekt wat de gevolgen kunnen zijn van de publicatie van de Irak-dossiers door WikiLeaks.

Dat heeft kolonel David Lapan, een woordvoerder van het Pentagon, vrijdag laten weten. Lapan zei dat een team van 120 mensen de database met documenten over de oorlog in Irak aan het doorspitten is.

Het ministerie van Defensie maakt zich zorgen dat informatie over onder meer de oorlogsstrategie in Irak openbaar wordt gemaakt.

Het is niet bekend hoe WikiLeaks de Irak-dossiers in bezit heeft gekregen. Lapan riep de klokkenluiderssite op de documenten terug te geven.

Publicatie

WikiLeaks publiceerde afgelopen zomer circa 77.000 geheime documenten van het Amerikaanse ministerie van Defensie en de inlichtingendienst CIA over de oorlog in Afghanistan, tot onvrede van de Amerikaanse overheid.

Washington stelde dat de gelekte informatie gevaar voor betrokkenen zou kunnen opleveren.

In Zweden loopt er een onderzoek naar de oprichter van WikiLeaks, Julian Assange. Hij is door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting.

Zelf meent hij dat de beschuldigingen zijn bedoeld om zijn werk als zogeheten klokkenluider te ontwrichten.