AMSTERDAM - Microsoft heeft een deal gesloten met sociaal netwerk Facebook voor de zoekmachine Bing. Zoekopdrachten moeten relevanter worden door gedeelde inhoud van Facebookvrienden.

Dit maakten beide partijen bekend in een gezamenlijke persconferentie.

Als de gebruiker bij Facebook ingelogd is en Bing gebruikt, kan deze kiezen voor integratie met het sociale netwerk. Hierdoor worden zoekresultaten aangevuld met relevante links op Facebook die door vrienden aangeraden zijn door middel van de bekende ‘Like’-knop.

Ook kan de gebruiker, wanneer deze zoekt naar personen, deze rechtstreeks vanuit de zoekmachine toevoegen aan zijn of haar vriendenlijst of een persoonlijk bericht sturen. Een video laat de mogelijkheden zien.

Google

Zoekmachine-gigant Google probeerde al eerder zoekopdrachten sociaal relevanter te maken. Gebruikers krijgen de mogelijkheid zoekresultaten voor zichzelf aan te duiden als relevant.

Door recente ontwikkelingen als Google Instant probeerde Google zoekopdrachten sneller te laten voorlopen door ze te voorspellen. Waar Google in deze aanpak kiest voor algoritmes, baseert Microsoft met Bing zich op sociale contacten als betrouwbare zoekresultaten.

De integratie van Facebook in Bing is voorlopig nog alleen in de Verenigde Staten beschikbaar.