AMSTERDAM - AOL Inc en een aantal private equity-bedrijven onderzoeken de mogelijkheden om Yahoo Inc over te nemen, meldt The Wall Street Journal op basis van personen bekend met de situatie.

Silver Lake Partners en Blackstone Group LP behoren tot de bedrijven die belangstelling hebben getoond om samen te werken met AOL om Yahoo te kopen of om te proberen om het internetbedrijf zelf over te nemen.

Volgens de krant zijn er ten minste nog twee of drie andere bedrijven mogelijk geïnteresseerd om te participeren indien een formeel opkoopvoorstel wordt opgesteld.

Voorlopig karakter

De personen bekend met de situatie tekenen daarbij wel aan dat de besprekingen, waarbij de private equity-bedrijven, bestuurders van AOL en financiële adviseurs betrokken zijn, nog een zeer voorlopig karakter hebben en dat Yahoo nog niet betrokken is bij deze gesprekken.

Het is dan ook niet zeker dat de gesprekken tot een daadwerkelijke toenadering zullen leiden, gezien de complexiteit van een dergelijk voorstel.

Woordvoersters van Yahoo en AOL weigeren commentaar te geven op een mogelijke samenwerking. Blackstone geeft ook geen commentaar en Silver Lake was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Alibaba

Een van de scenario's die wordt besproken tussen de opkoopbedrijven is een complexe deal waarin de Chinese Alibaba Group het belang van Yahoo van ongeveer 40 procent in Alibaba terug zal kopen.

Een deel van de activiteiten van Yahoo zou ook verkocht kunnen worden aan geïnteresseerde mediabedrijven of technologiebedrijven, waardoor de waardering van het resterende bedrijf veel lager zal zijn en de private equity-bedrijven gemakkelijker de financiering rond kunnen krijgen.

Een ander scenario behelst een combinatie van de activiteiten van AOL met die van Yahoo in een zogenoemde omgekeerde fusie nadat Yahoo het belang in Alibaba heeft afgestoten. Het is nog onduidelijk of een eventuele combinatie een beursnotering zal blijven behouden of van de beurs zal worden gehaald.

Privégesprekken

Volgens de krant heeft bestuursvoorzitter Tim Armstrong van AOL afzonderlijk ook privégesprekken gevoerd over een mogelijk overname van AOL door Yahoo.

AOL, dat eind 2009 werd afgesplitst van Time Warner Inc, heeft momenteel een marktkapitalisatie van 2,68 miljard dollar, en is daarmee veel kleiner dan Yahoo, dat een marktwaarde heeft van 20,56 miljard dollar.

Marktwaarde

Een groot deel van de marktwaarde van Yahoo bestaat uit het belang in Alibaba. Analisten taxeren de waarde van het belang in Alibaba op zo'n 10 miljard dollar. Bestuursvoorzitter Jack Ma van Alibaba heeft herhaaldelijk zijn interesse geuit in het terugkopen van het belang van Yahoo.

Het aandeel Yahoo sloot woensdag meer dan 5 procent hoger, en steeg na publicatie van het artikel in The Wall Street Journal met 13 procent in de nabeurshandel.