AMSTERDAM – Het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO) in Nijmegen heeft een online zelftest ontwikkeld waarmee het risico op erfelijke borstkanker kan worden bepaald.

Dat heeft het RUCO donderdag bekendgemaakt.

Met de test wil het centrum aandacht vragen voor het herkennen, behandelen en voorkomen van erfelijke borstkanker.

Aan de hand van minimaal zes en maximaal veertien vragen over zichzelf en hun naaste familieleden die beantwoord moeten worden met ja of nee, wordt bepaald of een vrouw verhoogd risico heeft op erfelijke borstkanker.

Advies

“De test geeft direct een eerste risico-inschatting maar kan niet bepalen of er sprake is van erfelijke kanker”, waarschuwt het RUCO. “Wie volgens de test een verhoogd risico heeft op een erfelijke vorm, krijgt het advies om met de huisarts te overleggen over doorverwijzing naar een klinisch geneticus voor een erfelijkheidsonderzoek.”

“We weten dat er drie belangrijke kenmerken zijn van erfelijke borstkanker. Het krijgen van borstkanker of eierstokkanker op jonge leeftijd, meerdere mensen in de familie die borst- of eierstokkanker krijgen en iemand die in beide borsten kanker krijgt”, aldus Nicoline Hoogerbrugge, initiatiefneemster van het project.

Geruststellen

“Aan de ene kant hopen we veel vrouwen te kunnen geruststellen, want slechts een zeer klein deel blijkt erfelijke kanker te hebben. Aan de andere kant hopen we meer vrouwen bewust te maken van een mogelijke erfelijke belasting en deze vroegtijdig op te sporen.”

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 5 procent van alle vrouwen met borstkanker een erfelijke vorm heeft. Vaak wordt die erfelijke vorm volgens het RUCO niet als zodanig herkend.