Hyvescampagne levert 25.000 orgaandonoren op

AMSTERDAM - Een actie om nieuwe orgaandonoren via de netwerksite Hyves te werven, heeft dit voorjaar 25.000 nieuwe aanmeldingen opgeleverd. Een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid heeft dat woensdag gemeld.

Ze noemt het een heel goed resultaat.

Ter vergelijking: De grote donorshow van BNN, die in 2007 werd uitgezonden en wereldwijd de aandacht trok, leverde een kleine 7300 nieuwe aanmeldingen in het officiële donorregister op.

Ruim 217.000 Hyvesbezoekers hebben, sinds de actie begon, aangegeven in principe voor orgaandonatie te zijn.

Tekort

Er is in Nederland een groot tekort aan donororganen. Meestal gaat het om nieren. Patiënten moeten langer dan vier jaar wachten op een donororgaan. Per jaar sterven 135 mensen terwijl ze op de wachtlijst staan.

Artsen verwachten dat er in de nabije toekomst steeds meer transplantaties, en dus donororganen, nodig zijn. Dat komt omdat het aantal patiënten met suikerziekte en/of hoge bloeddruk fors toeneemt. Het is bekend dat deze aandoeningen vaak leiden tot orgaanfalen.

Brief

De overheid doet sinds enkele jaren verwoede pogingen om het aantal orgaandonoren te vergroten. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid wordt niet alleen actie gevoerd via internet. Ook krijgt iedereen die 18 jaar wordt, automatisch een brief thuisgestuurd met het verzoek zich te laten registreren als orgaandonor.

Volgende week wordt de Nationale Donorweek gehouden. Ook dan worden Nederlanders opgeroepen zich als orgaandonor te laten registreren.

Lees meer over:
Tip de redactie