DEN HAAG - De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen moet onderzoeken of sommige themakanalen van de publieke omroep nadelige gevolgen hebben voor andere marktpartijen. Het Commissariaat voor de Media is hierin tekortgeschoten.

Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerde uitspraak van de Raad van State.

Onder meer MTV maakte bezwaar tegen de verspreiding van de themakanalen 101, HilversumBest, Politiek24, Journaal24 en Cultura via de kabel, de eigen internetsite(s) en IPTV. Volgens MTV zorgen de themakanalen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) voor concurrentievervalsing.

Nieuwe minister

De Raad van State deed woensdag uitspraak en vindt dat de nieuwe minister nu moet gaan onderzoeken of de themakanalen daadwerkelijk commerciële marktpartijen benadelen. Het Commissariaat voor de Media was daar in de bezwaarprocedure aan voorbijgegaan, luidt het oordeel van de Raad van State.

MTV wil nog niet reageren, omdat het mediabedrijf eerst de uitspraak wil bestuderen en met zijn advocaat wil overleggen.

Een woordvoerder van de NPO zegt dat de publieke omroep eerst besluitvorming van het ministerie wil afwachten. ''De minister is nu aan zet'', aldus de zegsman van de NPO.