Cursus tegen depressie via internet en mobiel

AMSTERDAM - De Vrije Universiteit in Amsterdam heeft een cursus tegen depressie ontwikkeld die via een interactieve website en mobiele telefoonapplicatie wordt aangeboden.

Een geautomatiseerde coach heeft contact met de patiënt via de website en telefoon. De cursus - die nu nog in de testfase is - is ontwikkeld door de afdelingen Klinische Psychologie en Kunstmatige Intelligentie, zo is dinsdag bekendgemaakt.

De cursus is gebaseerd op een al bestaande gedragstherapie die het verband tussen activiteit en stemming gebruikt om depressieve klachten onder controle te krijgen. In totaal zijn er vijf blokken die via de website en software op een mobiele telefoon uitgevoerd worden.

Stemming

De deelnemers leren gedurende de cursus technieken om hun stemming en dagelijkse activiteiten in de gaten te houden en om de relatie tussen deze twee te zien. Daarna wordt het aantal plezierige activiteiten verhoogd. De geautomatiseerde coach geeft tips en feedback over de informatie die de deelnemer invult.

De cursus wordt overigens gehouden in combinatie met behandeling met contacturen. ''Mensen kunnen niet alleen via internet de cursus volgen, ze hebben ook persoonlijke therapie ernaast.''

Lees meer over:
Tip de redactie