AMSTERDAM - Een 30-jarige weblogger is maandag veroordeeld tot een boete van vijfhonderd euro voor het plaatsen van beledigende teksten op zijn website.

Daar schreef hij onder meer dat moslims 'van bil gaan met kamelen'. De blogger kon het gerechtshof in Amsterdam er niet van overtuigen dat de uitzingen op zijn site misdefinitie.nl satirisch bedoeld waren.

In hoger beroep was veertig uur voorwaardelijke werkstraf en een boete van negenhonderd euro geëist. De rechtbank sprak de man eerder vrij.

Het hof oordeelde dat de man moslims en personen van Turkse afkomst heeft beledigd door deze aan te duiden als berberapen, kakkerlakken, ratten en verkrachters.

Radicalen

Volgens de verdachte sloegen deze aanduidingen louter op radicalen, extremisten en terroristen. Bovendien was het satirisch bedoeld en dienen de citaten het maatschappelijke debat, stelt de blogger, die vindt dat het hof 'niet begrijpt waar het om gaat'.

Volgens het hof zijn de uitlatingen 'onmiskenbaar beledigend voor moslims en Turken in het algemeen'.

"Het recht op vrijheid van meningsuiting gaat niet zover dat uitlatingen als die van de verdachte toelaatbaar zouden zijn." Het hof legde de man maast de onvoorwaardelijke boete ook een voorwaardelijke boete van vijfhonderd euro op.