Software maakt modellen en acteurs automatisch slanker

AMSTERDAM - Acteurs en modellen hoeven niet meer af te vallen om aan de eisen van regisseurs te voldoen. Software van het Duitse Max Planck Instituut past automatisch lichaamsvormen aan.

Een viertal dagen nadat dezelfde onderzoeksinstelling naar buiten bracht dat een slanke lijn vrouwen gelukkiger maakt dan een relatie, komt het met een concept dat het levensgeluk van single actrices en fotomodellen verder kan vergroten.

Filmfabrikanten hoeven dankzij de nieuwe software niet meer uren te besteden aan frame-na-frame bewerking om het figuur van een filmster de gewenste vormen mee te geven. Een video toont de opzet van het concept.

Een test onder kijkers pakte positief uit: zij merken niet op dat beelden door software zijn bewerkt.

Het onderzoeksteam van het Max Planck Instituut begon het project met het genereren van 3d-scans van 120 mannen en vrouwen in verschillende poses, waarvan de lichaamsmaten- en opbouw varieerden. Door de scans samen te voegen, kon het team een model creëren dat alle lichaamsvormen en -posen, ongeacht iemands lengte of gespierdheid, kan realiseren.

Potentie

Het model maakt deel uit van een montageprogramma, waarbinnen een gebruiker een lichaamsdeel van een acteur kan selecteren en naar wens kan aanpassen. Vervolgens voert de software het resultaat bij elk filmfragment automatisch door.

Max Planck’s software kan de filmindustrie in theorie veel kosten doen besparen. Mogelijk is de techniek nog te verbeteren door concurrenten zoals de Tel Aviv University, die een soortgelijke techniek aan het ontwikkelen is. In december wordt meer duidelijk, als het team onder leiding van Christian Theobalt zijn werk op de Siggraph Asia in Seoel presenteert.

Tip de redactie