AMSTERDAM – Microsoft en Adobe gaan mogelijk een samenwerkingsverband aan en willen zo Apple buitenspel zetten.

Dat schrijft The New York Times op basis van meerdere anonieme bronnen.

Microsoft en Adobe hebben inmiddels bevestigd dat de twee CEO’s van de bedrijven een ontmoeting hebben gehad, maar willen niet ingaan op de inhoud van het gesprek.

Het zou volgens de Amerikaanse krant zelfs mogelijk zijn dat Microsoft Adobe gaat overnemen. Daarmee zou 15 miljard dollar (10,8 miljard euro) gemoeid kunnen zijn. Door de overnamespeculaties schoot het aandeel Adobe donderdag op de beurzen in New York ruim 11 procent omhoog.

De bronnen, waarvan een deel aanwezig was bij de gesprekken, beweren dat Steve Ballmer en Shantanu Narayen hebben gesproken over het besluit van Apple om software van Adobe te weren van de mobiele apparaten van het bedrijf.

Windows Phone 7

Bovendien zouden de topmannen hebben besproken hoe ze gezamenlijk kunnen concurreren met Apple. Het bedrijf van Steve Jobs heeft momenteel een groot deel van de mobiele markt in handen. Volgende week lanceert Microsoft het platform Windows Phone 7, dat concurrentie moet gaan bieden aan de iPhones van Apple.

Een samenwerking zou opvallend zijn omdat Microsoft en Adobe de laatste jaren steeds meer concurrenten van elkaar zijn geworden door bijvoorbeeld het programma Silverlight, dat gezien kan worden als een concurrent van Flash van Adobe.

De bedrijven laten weten dat gesprekken tussen de twee CEO’s 'niet ongebruikelijk' zijn vanwege het grote aantal klanten dat Microsoft en Adobe samen delen. “Op geruchten gaan we niet in”, aldus een woordvoerder van Microsoft.

'Geen succes'

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner laat vrijdag weten dat het geen vertrouwen heeft in het succes van Windows Phone 7. Volgens het bureau zal het marktaandeel van Microsoft wereldwijd van 4,7 procent in 2010 naar 5,2 procent in 2011 stijgen. In 2014 zal het aandeel echter teruglopen tot 3,9 procent.