Miljoen transacties openbaar via lek Kasboek.nl

AMSTERDAM – Meer dan een miljoen transacties van duizenden klanten van online boekhoudservice Kasboek.nl zijn toegankelijk geweest voor derden.

Dat heeft Tweakers.net ontdekt.

Een open directory op de server zorgde ervoor dat gegevens over betalingen openbaar werden. Drie kwartier na de melding heeft Invers, het bedrijf achter Kasboek.nl, de pagina afgesloten. Het is niet bekend hoelang de gegevens openbaar zijn geweest.

Ook de oorzaak van het lek is onbekend. “We hebben een foutje gemaakt, maar wat de oorzaak precies is, is ons nog onduidelijk. We wilden eerst het lek dichten”, vertelt Bob Jaspers Voecks van Invers tegenover Tweakers.

Gegevens

In de bestanden waren alle gegevens waaronder naam, adres en rekeningnummer te zien. De totale waarde van de transacties is ongeveer tweehonderd miljoen euro. De oudste transactie dateert naar verluidt uit april.

Naast uitbetalingen van het salaris, transacties naar de belastingdienst en de betalingen van alimentatie waren er ook meer persoonlijke transacties zichtbaar. Zo gaf iemand bijna 1500 euro uit bij Erotica en maakte een ander 3,25 euro over naar een vriend ‘voor porno te downloaden’, zo meldt Tweakers.

Tip de redactie