AMSTERDAM – ABN Amro onderzoekt of mobiele telefoons ingezet kunnen worden bij de bestrijding van skimmen en de beveiliging van bankrekeningen.

Dat bevestigt een woordvoerster van de bank tegenover Webwereld.nl.

“Stel dat er drieduizend euro van je rekening wordt gepind, kan het zijn dat we een sms sturen met de vraag: ‘Hee, ben jij dat, ben jij aan het pinnen?’”, legt de woordvoerster uit.

Locatie

ABN Amro onderzoekt of de locatie van een mobiel en een sms-systeem goede manieren zijn om skimming tegen te gaan. “Als iemand ineens na twee minuten in India staat, zouden we ook een bericht kunnen sturen.”

De bank benadrukt dat wanneer een dergelijk systeem wordt ingevoerd, het zal gaan om uitzonderingsgevallen bij situaties die opvallend zijn. Bovendien moeten mensen zich opgeven voor de dienst.

Overige banken

De Rabobank heeft al enige tijd het systeem Rabo Alerts. Ook dit systeem is niet verplicht voor klanten. Wanneer gebruikers zich hebben aangemeld, kunnen ze aangeven wanneer ze een melding willen ontvangen, bijvoorbeeld wanneer een bedrag boven een bepaalde grens wordt opgenomen.

Ook ING heeft een dergelijk systeem. De Vereniging van Nederlandse Banken (VNB) zegt geen mening te hebben over de nieuwe manier van beveiligen tegen fraude.