ROTTERDAM - Een onbekend aantal 'nucleaire spionnen' is in Iran gearresteerd in verband met de Stuxnetworm die in september tienduizenden computers in het land besmette. Dit heeft de Iraanse minister Heydar Molehi laten weten.

Eind september maakte Iran bekend dat een computerworm, onder de naam Stuxnet, 30.000 computers in het land had besmet. Een deel van deze systemen was in nucleaire installaties opgesteld.

De gearresteerde personen zouden erop uit zijn geweest het nucleaire programma van Iran te saboteren, zo verklaart Molehi in The New York Times. Om hoeveel personen het precies gaat is niet bekendgemaakt.

Molehi laat verder weten dat Iran inmiddels een oplossing heeft gevonden om soortgelijke aanvallen op Iraanse computersystemen in de toekomst onschadelijk te maken.

Gecompliceerd

Volgens deskundigen is de Stuxnetworm bijzonder gecompliceerde malware die zich richt op het aanvallen van software voor industriële computersystemen, vooral op Siemens software. Deze software wordt onder meer gebruikt in Iraanse nucleaire installaties.

Het land wees eerder al de beschuldigende vinger naar de VS en Israël. Gezien de complexiteit en de daarmee gepaard gaande kosten moet het project volgens Iran gefinancierd zijn door een groot bedrijf of een overheid.