AMSTERDAM - Een groep Britse artsen heeft gewaarschuwd voor het veelvuldig gebruik van vibrerende gamepads van spelcomputers. Het zou bij tieners leiden tot symptomen die lijken op die van het hand-arm-vibratiesyndroom, wat normaal alleen voorkomt bij mensen die zware machines bedienen zoals drilboren.

De klachten, bestaande uit onder meer pijnlijke en opgezwollen handen, kunnen voorkomen bij gebruik van de handsets voor een periode langer dan zeven uur per dag."Omdat steeds meer kinderen met dit soort apparaten werkt, is het belangrijk dat ouders weten dat dit gevaarlijke bijwerkingen kan hebben", vertelt een medewerker van het Great Ormond Street Children's Hospital

Het probleem lijkt sterk op de omstandigheden waaronder RSI kan ontstaan; langdurige inspanning van een klein aantal spieren. Ook het risico op letsel dankzij het gebruik van de spelcomputer is niet nieuw. Al eerder werd gesproken over de zogenaamde "Nintendo duim".

Artsen waarschuwen omdat het probleem chronische lichamelijke klachten kan veroorzaken als er geen aandacht aan de symptomen wordt besteed.