AMSTERDAM – Google heeft een vervanger gelanceerd voor het alom bekende JPEG-formaat van foto’s. WebP zou de kwaliteit van foto’s behouden, maar ze aanzienlijk kleiner maken.

Dat schrijft Richard Rabbat, productmanager bij Google, in een blog.

“We zijn de afgelopen maanden bezig geweest met de snelheid van processen en websites. Bij de evaluatie kwamen we tot de conclusie dat veel websites trager worden door beeld. Ongeveer 65 procent van de huidige websites bestaat uit beeld”, aldus Rabbat.

Oude techniek

“De meest gebruikte formaten van vandaag, zijn meer dan tien jaar geleden ontwikkeld en zijn gebaseerd op techniek uit die tijd. Wij besloten met een vervanger te komen. WebP moet ervoor gaan zorgen dat websites (nog) sneller laden.”

Google omschrijft het populairste formaat van nu, JPEG, als ‘lossy’ wat betekent dat de kwaliteit van het originele bestand verloren gaat. Bij WebP-bestanden is dit verlies veel kleiner waardoor de kwaliteit behouden blijft en het bestand in omvang afneemt.

39 procent

“We hebben willekeurig een miljoen foto’s van het internet gehaald en deze omgezet naar WebP-bestanden. De verandering resulteerde in een gemiddelde afname van 39 procent als wordt gekeken naar de grootte van het bestand”, schrijft de topman van Google.

“We verwachten dat ontwikkelaars die met deze techniek aan de slag gaan een nog grotere reductie kunnen realiseren.” Google heeft een website gelanceerd waar gebruikers een programma kunnen downloaden waarmee ze hun eigen foto’s kunnen omzetten. Tevens is er een soort galerij gelanceerd waar voorbeelden kunnen worden bekeken.

Chrome

Rabbat wijst er wel op dat de techniek nog niet tot snellere websites zal leiden wanneer browsers niet zijn aangepast aan WebP. “Google is bezig met het ontwikkelen van een patch die WebP zal ondersteunen in de volgende versie van Chrome.”