NEW YORK - De economieën van de Verenigde Staten, IJsland, de Scandinavische landen en Nederland profiteren het meest van de nieuwe informatietechnologie. Landen als Italië en Frankrijk blijven daar ver bij achter.

Binnen de eurozone moet Nederland alleen Finland voor laten gaan. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van HarvardWereld Economisch Forum

De onderzoekers hebben een index ontwikkeld aan de hand waarvan zij bepaalden welk landen de beste mogelijkheden hebben om de nieuwe technologieën te benutten. Het gaat daarbij niet alleen om het gebruik van onder meer internet, maar ook om zaken als de kosten van internetgebruik en het onderwijssysteem. De Verenigde Staten liggen voorop, gevolgd door IJsland, Finland, Zweden en Noorwegen. Nederland komt vervolgens op de zesde plaats, net voor Denemarken.

Frankijk ligt op de 24e plaats, direct gevolgd door Italië en Spanje. Deze drie landen leggen het af tegen onder meer Oostenrijk, Estland en Singapore. Op de laagste plaatsen staan Bangladesh (73), Vietnam (74) en Nigeria (75).

Lamgelegd

De website van de economische wereldtop in New York is overigens door aanvallen van hackers lamgegelegd. De fysieke veiligheidsmaatregelen in New York waren dit jaar ongekend streng, maar via de elektronische snelweg hebben kwaadwillenden toch binnen kunnen dringen.

De website kreeg 'Denial of service'-aanvallen te verwerken en lag als een gevolg daarvan zowel donderdag als vrijdag geheel plat. De verantwoordelijkheid voor de DoS-aanvallen zou opgeëist zijn door het 'Electronic Disturbance Theater', 'RTMark' en de 'Federation of Random Action'. Topontmoetingen zijn vaak een doelwit voor protestacties door anti-globalisten.