AMSTERDAM - Supermarkten die halfvolle melk voor minder dan 47 eurocent verkopen, kunnen vanaf vrijdag op protest van boeren rekenen. Via een website 'Milk Watch' worden namen van supermarkten gepubliceerd die volgens veehouders te lage prijzen voor melk rekenen. Dat heeft de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) bekendgemaakt.

Veehouders zijn boos over het gestunt met de prijs van verse melk door supermarkten, die in een prijzenoorlog verwikkeld zijn. Volgens LTO Nederland draaien de boeren zelf op voor de actieprijzen. Als winkelketens na publicatie op de website de melkprijzen nog steeds laag houden, zullen de melkboeren andere acties tegen de winkels gaan voeren. Vanaf vrijdag gaan ze door het hele land zelf bij de verschillende ketens de prijzen controleren.

Volgens LTO-voorzitter Siem Jan Schenk willen de veehouders alleen maar een eerlijke prijs voor een eerlijk product. "Als supermarkten met elkaar een prijzenslag uitvechten, doen ze dat over de rug van de boeren", aldus Schenk. De actie wordt gesteund door de Dierenbescherming en de stichting Natuur en Milieu.