AMSTERDAM – Yusuf Mehdi, topman van Microsoft verantwoordelijk voor zoekmachine Bing, heeft kritiek geleverd op Google Instant waarmee resultaten direct bij het intikken van een zoekopdracht verschijnen.

Mehdi laat op een conferentie weten dat de techniek ‘indrukwekkend’ is, maar dat het de plank misslaat wat betreft het algemene doel van zoekmachines, zo meldt PC World.

Volgens de topman zouden zoekmachines ervoor moeten zorgen dat de stroom aan informatie die op de gebruiker afkomt, vermindert. Google Instant zou alleen maar zorgen voor meer resultaten.

Instant biedt bij het intikken van slechts een deel van de zoekopdracht meteen resultaat. De aanpassing moet de gebruiker tijd besparen.  Gebruikers die zoeken naar resultaten over de 'world cup' krijgen na bijvoorbeeld de letters 'wor..' al de juiste resultaten. Bij elke ingetypte letter kunnen de zoekresultaten verschillen, maar zal de gebruiker deze direct te zien krijgen.

Nederland

De dienst werd 8 september in de Verenigde Staten, Groot-Brittanië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Rusland gelanceerd. Sinds woensdag kunnen ook Nederlandse gebruikers ervaring opdoen met Instant.

“Zowel Microsoft als Google focussen zich op de verbetering van hun zoekmachine, maar wij richten ons niet zo zeer op snelheid als wel op wat de gebruikers willen bereiken, het draait niet om meer resultaten”, laat Mehdi weten.

Google was niet meteen bereikbaar voor commentaar.