AMSTERDAM – De Britse politie heeft in Londen negentien mensen aangehouden in verband met de diefstal van ruim zeven miljoen euro via ZeuS, kwaadaardige software die door cybercrimelen gebruikt is om in te breken op duizenden bankrekeningen.

Dat melden Britse media woensdag.

Dinsdag werd er door het Amerikaanse internetbedrijf Cisco nog gewaarschuwd voor ZeuS. De software zou ingezet worden om via LinkedIn bankgegevens te verkrijgen.

Wereldwijd

Volgens Mickey Boodaei, CEO van beveiligingsbedrijf Trusteer, wordt ZeuS, ook wel bekend als Zbot, wereldwijd gebruikt. In de Verenigde Staten zouden vooral bedrijven getroffen zijn. In Spanje zijn naar verluidt ook meldingen van aanvallen op bankrekeningen.

De vijftien mannen en vier vrouwen die in Londen gearresteerd zijn, maakten waarschijnlijk nog ‘veel meer’ dan zeven miljoen euro buit, laat het hoofd van de cybercrime-afdeling van de politie weten.

De software verspreidt zich vooral via e-mails en links op sociale netwerksites en staat erom bekend zich aan te passen zodra het om een computer geïnstalleerd is.