UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) willen het gedrukte spoorboekje afschaffen en vervangen door een digitale versie. De afgelopen jaren is het aantal verkochte exemplaren behoorlijk afgenomen.

Vorig jaar zijn er nog maar 18.000 exemplaren tegen het volle tarief verkocht. Uit onderzoek blijkt dat nog maar 1 procent van de NS-reizigers het spoorboekje gebruikt. Het spoorboekje is 130 jaar oud.

Allerlei consumentenorganisaties is advies over het voornemen gevraagd. Volgens een NS-woordvoerder zijn er genoeg alternatieven om aan actuele reisinformatie te komen.

Het gaat dan onder meer over informatie via internet en informatieschermen in de treinen en op de stations. Bovendien is er de mogelijkheid telefonisch bij 9292OV reisadvies te vragen. Maar ook het personeel in de treinen en de station kan informatie geven.

Niet actueel

De NS zegt dat het spoorboekje vaak geen actuele informatie geeft. Soms bleek dat de informatie al verouderd was als het boekje net van de drukker kwam. Het spoorboekje liep achter de realiteit aan.

Het geplande digitale spoorboekje gaat korte trajecten aangeven met als uitgangspunt de stoptreintrajecten. Dat maakt de tabellen overzichtelijker.