AMSTERDAM – Hewlett-Packard (HP) gaat zich volledig richten op het eigen mobiele besturingssysteem webOS dat het bedrijf in het bezit heeft sinds de overname van Palm. Smartphones en tablets zullen niet worden uitgerust met Android van Google en in beperkte mate met Windows 7 van Microsoft.

Dat heeft Jon Rubinstein, Voormalig CEO van Palm die na de overname door HP werkzaam bleef bij het bedrijf, verteld in een interview met The Financial Times.

“Het draait allemaal om focus”, legt Rubinstein uit. “De eerste tablet met webOS zal begin 2011 op de markt verschijnen, nog daarvoor komt een tablet uit met Windows 7.” HP zal zich vervolgens richten op webOS en zal definitief niet met een smartphone of tablet komen die draait op Android zoals eerder de verwachting was.

Het besluit van HP is volgens The Financial Times een klap voor Google en vooral Microsoft. HP is de grootste producent van computers en is een van de belangrijkste partners van Microsoft.

Grote speler

De ontwikkelaar van Windows reageerde laconiek op het besluit van HP omdat het bedrijf nooit groot is geweest in de smartphone-markt. Toch denkt HP wel een grote speler te worden. Het bedrijf wil vooral de compatibiliteit tussen computers en smartphones verbeteren.

Bovendien, zo schrijft de Britse krant, is WebOS een uitstekend functionerend besturingssysteem. Zo zou het systeem van Palm gemakkelijker verschillende applicaties tegelijkertijd kunnen draaien dan de laatste versie van het besturingssysteem van Apple.

PalmPad

Mogelijk gaat de eerste WebOS tablet PalmPad heten. Dat bericht Electronista.com aan de hand van een uitspraak van een topman van HP.