Advocaten worstelen met digitale informatie

AMSTERDAM – Advocaten worstelen met het beheren van de enorme hoeveelheid aan digitale informatie. In sommige gevallen resulteren de problemen zelfs in vertraging of het verlies van zaken.

Dat blijkt uit onderzoek van Symantec onder vijfduizend advocaten uit tien verschillende landen, waaronder vijfhonderd uit Nederland.

De respondenten geven aan in de afgelopen twee jaar ofwel een zaak te hebben verloren, vertraging in een zaak te hebben opgelopen of door een gerechtshof een strafmaatregel opgelegd te hebben gekregen omdat ze digitale informatie niet konden vinden.

Ruim de helft van de ondervraagden heeft in de afgelopen drie maanden problemen gehad met het identificeren en terugvinden van elektronisch opgeslagen informatie.

Belemmering

Volgens Symantec toont het onderzoek aan dat de slechte beschikbaarheid van digitale bewijslast het juridische proces kan belemmeren. Tegelijkertijd geeft 98 procent van de Nederlandse advocaten aan dat elektronisch opgeslagen informatie die diende als digitale bewijslast, doorslaggevend is geweest in het succes van een juridische zaak.

Dat percentage toont aan dat de elektronische informatie een centrale rol speelt in juridische zaken. 90 procent van de Nederlandse advocaten omschrijft de informatie als cruciaal of belangrijk voor hun dagelijkse werk.

Betere zoektechnologie

Meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat een betere zoektechnologie de problemen met de elektronische opgeslagen informatie zou kunnen oplossen. Op deze manier hopen de advocaten informatie beter te kunnen opslaan, ordenen en vinden.

Lees meer over:
Tip de redactie