AMSTERDAM – Wikimedia Foundation, waar Wikipedia onderdeel vanuit maakt, gaat gebruik maken van P2P-Next dat onder andere gesteund wordt door de TU Delft. Met de techniek wil Wikimedia meer video’s in de artikelen aanbieden.

“We zien het gebruik van video op Wikipedia groeien en willen die groei eigenlijk stimuleren”, zo meldt de organisatie in een blog.

“Het probleem is dat het aanbieden van video meer kosten met zich mee brengt dan het presenteren van tekst en foto’s, waar de artikelen nu vooral uit bestaan. De kosten van de bandbreedte die nodig is om video aan te bieden zouden er voor kunnen zorgen dat andere projecten in gevaar komen.”

Wereldwijde standaard

P2P-next is een project uit de Europese Unie ondersteund door onder andere de TU Delft en de Britse oroep BBC. Het project moet grootschalige uitzendingen via internet mogelijk maken. Middels de zogeheten peer-to-peertechnologie moet meer bandbreedte gegenereerd worden.

"In Nederland lopen we al jaren voorop met dit type technologie. Wellicht leggen we hier de fundamenten voor een wereldwijde Internet TV-standaard", vertelt P2P-Next wetenschappelijk directeur Pouwelse van TU Delft tegenover NU.nl.