AMSTERDAM – Het Symbian-project, waar onder andere Nokia, Sony Ericsson en Samsung aan deelnamen, is mislukt.

Dat schrijft Nick Jones van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner.

Dit weekend werd bekend dat Sony Ericsson het besturingssysteem Symbian niet langer zal gebruiken. De telefoonmaker stapt over naar Android en Windows Phone 7. Veel eerder al verliet Samsung het project om over te stappen op Android van Google.

Nu blijven er nog slechts een aantal kleine bedrijven als ZTE, Sharp en Compal over. “Niet bepaald trendzettende marktleiders”, oordeelt Jones.

Afgelopen week gingen geruchten dat ook Nokia, de ontwikkelaar van Symbian, over zou stappen op Windows Phone 7. Nokia Nederland heeft dit gerucht inmiddels ontkend tegenover NU.nl.

Grote waarde

Volgens Jones zou het geen verkeerde zet zijn om Symbian te behouden. “Het project is ziek, maar ver van overleden. Een eigen besturingssysteem kan van grote waarde zijn voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van unieke applicaties en een eigen app store.”

Daarnaast wijst de analist op de mogelijkheid goedkope telefoons aan te bieden. “Nokia ontwikkelt al een aantal telefoons die aanzienlijk goedkoper zijn dan die van de concurrentie. Met het behoud van een eigen besturingssysteem heeft Nokia de kosten zelf in de hand en kan het concurreren met bijvoorbeeld Android.”

2013

Verschillende Amerikaanse onderzoeksbureau’s voorspelden de afgelopen maanden al de opkomst van Android en daarmee de gedeeltelijke ondergang van Symbian. In 2013 zal Android al de tweede plek op de markt veroverd hebben, aldus de verwachtingen. Symbian is dan nog marktleider, maar het marktaandeel is dan aanzienlijk afgenomen.