UTRECHT - Werknemers leveren graag vrije dagen of een beetje salaris in voor een nieuwe computer. Tegenwoordig valt 44 procent van de werknemers onder een zogeheten CAO à la carte, waardoor zij een deel van hun arbeidsvoorwaarden naar individuele wensen kunnen invullen. Bijna de helft van de mensen die onder een dergelijke CAO vallen, doet mee aan de pc-privéregeling.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van FNV Bondgenoten onder 1332 vakbondsleden. "Van de werknemers die kunnen kiezen, ruilt 42 procent ook daadwerkelijk vrije tijd of geld voor iets. Dat is meer dan wij vooraf hadden gedacht", aldus adviseur arbeidsvoorwaarden Jacqie van Spigt van FNV Bondgenoten.

Dat het kabinet juist van plan is te bezuinigen op de fiscale steun voor werknemers die meedoen aan de pc-privéregeling, zal volgens Van Stigt niet van grote invloed zijn. "Het sparen voor een computer blijft de moeite waard. Je moet er straks waarschijnlijk wel wat meer dagen of salaris voor inleveren, maar je koopt ook niet elk jaar een nieuwe."

Vakbondsbestuurders van de FNV onderhandelen inmiddels bijna drie jaar over meer keuzemogelijkheden voor werknemers in CAO's. Volgens Van Stigt is de pc-privéregeling in sommige gevallen de enige mogelijkheid om verlof of salaris voor in te ruilen. "Het is de oudste, bekendste en daardoor misschien ook de populairste optie", stelt zij.

Verder bleek uit het onderzoek dat ook een groot deel van de werknemers (39 procent) met een CAO à la carte extra vrije tijd inkoopt met zijn salaris. Daarnaast zei 15 procent te sparen voor een fiets, levert 13 procent verlof in voor meer inkomen en zet 7 procent een extra deel van zijn loon of wat vakantiedagen opzij voor een beter pensioen.

Veel werknemers (44 procent) leveren vakantiedagen in om extra arbeidsvoorwaarden te kopen. Ruim eenderde levert salaris in, 15 procent gebruikt zijn eindejaarsuitkering, 14 procent een andere gratificatie en 7 procent het jaarlijkse vakantiegeld.