AMSTERDAM - Sociaal netwerk Facebook werkt wel degelijk aan de ontwikkeling van eigen smartphones. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg. Volgens Facebookbaas Mark Zuckerberg is dat een misverstand.

Volgens Bloomberg, dat zich beroept op bronnen die van de plannen op de hoogte zouden zijn, zouden de toestellen worden gemaakt door mobieltjesfabrikant INQ, en gebruikmaken van het mobiele besturingssysteem Android.

Facebook, met zo'n 500 miljoen geregistreerde gebruikers het grootste sociale netwerk ter wereld, wordt steeds vaker bezocht vanaf mobiele telefoons, zoals via applicaties voor de iPhone en voor Android-toestellen.

Europa

Analisten zeggen tegen Bloomberg te verwachten dat de toestellen hun debuut zullen maken op de Europese markt, waar INQ een sterkere positie heeft dan in de Verenigde Staten. De telefoons, waarvan één zou zijn uitgerust met een toetsenbord, en een meer op een iPhone zou lijken, zouden komend voorjaar in de winkel liggen.

Facebook ontkende deze week eerdere geruchten over eigen telefoons. Tegenover Bloomberg wil het bedrijf niet ingaan op de nieuwe verhalen. Wel zegt Facebook te blijven samenwerken met INQ, dat al eerder telefoons uitbracht die zijn uitgerust met functionaliteiten van Facebook.

Misverstand

Ook in een interview met technologiesite Techcrunch blijft Facebook-oprichter Mark Zuckerberg de geruchten tegenspreken. Hij zegt geen plannen te hebben te concurreren met de iPhone.

Wel erkent hij in het gesprek opnieuw dat Facebook nauw samenwerkt met INQ om zijn diensten te integreren in de functionaliteit van telefoons.

Facebook is volgens Zuckerberg voortdurend in gesprek met allerlei partijen die actief zijn op het gebied van mobiel internet. Hij zegt te vermoedden dat dat de bron is van de geruchten over een 'eigen' toestel.