'IE doet niet langer onder voor concurrentie'

AMSTERDAM - Met de introductie van Internet Explorer 9 zegt Microsoft niet langer onder te doen voor de concurrentie. “Mensen moeten zelf maar bepalen welk besturingssysteem en welke browser ze nemen”, zegt Microsoft-evangelist Ruud de Jonge. Wij gaan die strijd graag aan.”

De Jonge blaakt tijdens de presentatie van zelfvertrouwen, omdat de beta-versie een aantal extra’s heeft, dat bij de concurrentie nog niet te vinden is.

Belangrijk voor het bedrijf is een goede ondersteuning van de nieuwe HTML5-standaard, waardoor het mogelijk is webpagina’s te laden die eruit zien als normale applicaties.

Gebruik grafische kaart

Een belangrijke stap daarbij is dat de browser de rekenkracht van de grafische processor kan aanspreken. Hierdoor kunnen applicaties ook complexe afbeeldingen goed weergeven, omdat de browser grafisch zaken tientallen malen sneller kan weergeven.

Om de drempel tussen website en applicatie weg te nemen, biedt het bedrijf nu ook de mogelijkheid een verwijzing in het startmenu op te nemen. Dat is volgens De Jonge ook een logische stap: “Mijn kinderen begrijpen soms niet meer waar een pc ophoudt en het internet begint.”

Open standaarden

Microsoft pareert de kritiek dat het bedrijf de standaarden aan de laars zou lappen. De kritiek op de manier waarop zij jumplists of keuzelijsten maken, die niet werken in andere browsers is volgens De Jonge geen poging de concurrentie buiten spel te zetten.

Hij wijst erop dat zij gebruik maken van mogelijkheden uit de standaard. “Mijn verwachting is dat andere browsers dit binnenkort ook kunnen”, vertelt hij in reactie op vragen van NU.nl.

De onderneming zegt ook hard te werken om juist te zorgen dat concurrenten de standaarden goed implementeren. “Wij schrijven niet alleen mee aan de standaard, maar leveren ook testscenario’s”, meent de evangelist.

Voor hem is belangrijk te benadrukken dat de concurrenten ook samenwerken om juist zorg te dragen dat sites er in verschillende browsers ongeveer hetzelfde ogen. “We bouwen zeker geen eigen versie van HTML.”

Veiliger

Ook qua beveiliging belooft het bedrijf veel met de nieuwe browser. Zo controleert de browser downloads tegen een database op bekende kwaadaardige software. “Zo stop je meteen veel ellende."

In totaal verwacht het bedrijf 85 procent van de malware nu te kunnen stoppen, waarbij Microsoft beweert dat de concurrentie niet verder dan 29 procent zou komen. “Iedere maand stoppen wij nu al 100 miljoen verzoeken om naar een malware-site gaan.”

Tijdelijk voordeel

De Jonge claimt nu met de lancering van de beta-versie van IE 9 een voorsprong, maar erkent dat deze slechts van zeer tijdelijke aard zal zijn: “De concurrentie is stevig en een andere browser zal ons ongetwijfeld weer inhalen. Dat lijkt me logisch.”

Lees meer over:
Tip de redactie