
Ministerie verdedigt wetsvoorstel computercriminaliteit
“Ik verzet me tegen de term overheidscensuur”, vertelt Wiebe Alkema, woordvoerder bij het ministerie, tegenover Tweakers.net.
In de brief werd duidelijk dat de groep zich onder andere zorgen maakt om het feit dat het Openbaar Ministerie (OM) volgens het wetsvoorstel websites en pagina’s offline mag halen zonder toetsing van de rechter.
De brief werd onder anderen ondertekend door digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF), de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), BNN, Powned en tal van hoogleraren.
Toetsing achteraf
“Er is wel degelijk een toetsing door de rechter”, laat Alkema weten. “Alleen vindt deze straks achteraf plaats en niet voordat een website offline wordt gehaald. Door de toetsing achteraf te laten plaatsvinden, kan sneller worden opgetreden.”
“De rechter heeft nog steeds het laatste woord en zou binnen enkele dagen na het offline halen van een website kunnen oordelen of de handeling juist was”, gaat de woordvoerder verder.
Eventueel geleden schade op het gebied van imago of inkomsten is dan al geleden. Volgens de woordvoerder is dat echter ook het geval bij arrestatie, maar "het OM zal zich terughoudend opstellen."
Strafbaar
Volgens Alkema zal het niet vaak gebeuren dat een officier van justitie zijn bevoegdheid om websites offline te halen zal gebruiken. “Het gebeurt alleen bij evident strafbare feiten. Er wordt nu al samengewerkt met providers om strafbare content offline te halen, maar wanneer de providers dat niet kunnen, kan het OM dan inspringen”, legt hij uit.
De woordvoerder benadrukt tegenover NU.nl dat het alleen om zaken als kinderporno en andere strafrechtelijk verboden content gaat. “We gaan ons niet bemoeien met dingen als The Pirate Bay.”