AMSTERDAM – De nieuwste browser van Microsoft, Internet Explorer 9, waarvan woensdagmiddag (Amerikaanse tijd) een testversie gepresenteerd is, zal niet functioneren met Windows XP.

Dat laat Microsoft weten tegenover het Britse The Register.

De nieuwste browser wordt officieel pas 20 september gelanceerd, maar de beta-versie is vanaf woensdag al te downloaden.

Windows XP heeft wereldwijd nog steeds een marktaandeel van ruim 60 procent. De nieuwere versies Windows Vista en Windows 7, waarop IE 9 wel zal draaien, hebben samen een marktaandeel van ‘slechts’ 30 procent.

Concurrentie

Dat betekent dat Microsoft concurrerende browsers zoals Chrome van Google en Firefox van Mozilla de kans geeft dat deel van de markt te gaan veroveren. Eerder deze maand liet Microsoft NL aan NU.nl weten juist te verwachten dat het marktaandeel van Internet Explorer weer zou gaan stijgen door de komst van IE 9.

Volgens Microsoft is het uitsluiten van Windows XP nodig om de prestaties van de nieuwe browser optimaal te houden. “Een moderne webbrowser heeft een modern besturingssysteem nodig”, aldus Ryan Gavin, topman bij Microsoft.

Windows 7

Het bedrijf heeft besloten IE 9 sterk te koppelen aan Windows 7 om ervoor te zorgen dat websites en applicaties buiten de browser beschikbaar zijn op de desktop. Met zogeheten Jump Lists kunnen gebruikers vanuit de taakbalk al een aantal functies van bepaalde websites aanklikken zonder de browser te openen.

Zo kan bijvoorbeeld van website CNN een soort applicatieknop gemaakt worden die, wanneer er op geklikt wordt, direct mogelijkheden geeft om door te surfen naar Breaking News of The Election Center, zo schrijft The New York Times in een review van IE 9.

Bij een soortgelijke knop van netwerksite Facebook kunnen gebruikers meteen surfen naar onder andere: nieuws, vrienden of berichten. Ook is er vanuit applicaties de mogelijkheid om InPrivate Browsing te starten. Dan wordt er geen surfgeschiedenis opgeslagen.

Snelheid

De nieuwe browser moet het naar verluidt vooral hebben van de snelheid. Door gebruik te maken van de grafische chip in een computer in plaats van de normale CPU-chip kunnen video's, foto's en websites beter en sneller worden geladen.

Bij het gebruik van de beta-versie is ook duidelijk merkbaar dat IE 9 een stuk sneller is dan zijn voorganger, die vanwege de beperkte snelheid juist veel kritiek kreeg.

Vanwege de verbeterde presentaties in IE 9 zal ook Bing binnenkort een update krijgen waarna de zoekmachine meer grafische elementen heeft. Bovendien wordt HTML5 ondersteund door IE 9. HTML 5 is de grote concurrent van Flash waarvoor onder andere Apple en Opera al eerder hun voorkeur uitspraken.