AMSTERDAM – De oprichter van het World Wide Web, Tim Berners-Lee, heeft tijdens een toespraak gepleit voor gratis toegang tot internet voor iedereen.

Dat schrijft de BBC gebaseerd op uitspraken die Berners-Lee deed tijdens Nokia World, het jaarlijkse evenement van de telefoonmaker.

Berners-Lee pleit voor een langzame verbinding die kosteloos en automatisch aan iedereen verschaft wordt. Volgens hem is toegang tot het internet essentieel om volledig toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de gezondheidszorg.

“Voorheen ging ik er vanuit dat gezondheidszorg voor internet kwam, maar toegang tot het web kan heel belangrijk zijn om toegang te kunnen krijgen tot gezondheidszorg”, laat Berners-Lee weten.

Mobiele netwerken

Momenteel heeft volgens de oprichter ‘slechts’ een vijfde van de wereldbevolking toegang tot internet. “De ontwikkeling van mobiele netwerken wereldwijd biedt kansen om iedereen met het internet te verbinden”, aldus Berners-Lee.

Op dit moment is een internetverbinding veel te duur, vindt Berners-Lee. “Bovendien wordt er vaak nog belasting geheven door overheden”, gaat hij verder. “Providers zouden gratis verbindingen kunnen aanbieden met in het achterhoofd de wetenschap dat mensen, wanneer ze meer bekend raken met het web, vanzelf bereid zijn meer te betalen voor snellere verbindingen.”

Nobelprijs

In maart werd bekend dat het internet officieel kandidaat is voor de Nobelprijs voor de Vrede. D66 pleitte er eerder deze week in het Europees Parlement tevens voor het internet de Nobelprijs te geven. De partij kan rekenen op steun van onder anderen Eurocommissaris Neelie Kroes en een groot deel van de 'groene' Europarlementsleden.