PEKING - Duizenden Chinezen hebben op een nieuwe website berichten achtergelaten voor de leiders van het land. Een deel van de bijna vijftigduizend berichten bevat forse kritiek over onder meer de stijging van de huizenprijzen, corruptie en de slechte controle op voedsel.

Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag.

De website is vorige week in stilte gelanceerd, en veel Chinezen hebben de weg naar de internetpagina snel weten te vinden.

Opmerkelijk is dat de kritiek op premier Wen Jiabao en president Hu Jintao in veel gevallen is blijven staan. China kent een strenge internetcensuur, waardoor kritische noten meestal snel verwijderd zijn.

Huizenprijzen

Een van de critici schrijft: ''Wanneer gaan de huizenprijzen dalen? De prijzen van goederen stijgen, net als die van de huizen. Het enige dat niet stijgt, is ons loon.''

Een ander meldt: ''De centrale overheid heeft de huizenprijzen continu gecontroleerd. Maar de prijzen blijven stijgen.''

Luchtig

De Chinese overheid verklaarde enige tijd geleden de oorlog aan corruptie en aan vastgoedspeculaties. Daardoor zouden deze onderwerpen tegenwoordig mogelijk niet meer worden gecensureerd, maar in meer openheid kunnen worden besproken.

Overigens zijn er ook luchtigere mededelingen. Zo wil iemand de premier graag een paar nieuwe schoenen en een sjaal aanbieden, omdat Wen op televisie altijd met dezelfde sjaal en schoenen te zien is.

Een ander nodigde Hu uit bij hem te komen eten om te ontspannen van al het harde werk.