UTRECHT - De CG-Raad, de belangenorganisatie van gehandicapten en chronisch zieken, wil hackers inschakelen om het elektronisch patiëntendossier te kraken.

De raad heeft minister Ab Klink van Volksgezondheid donderdag hiervoor toestemming gevraagd. De overheid wil het elektronische patiëntendossier invoeren om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Nu weten artsen bijvoorbeeld vaak niet welke medicijnen een patiënt zoal slikt. Als iemand tijdens een vakantie bij een andere arts terechtkomt, kan die het dossier van de patiënt niet raadplegen.

Omdat er veel twijfel is over de veiligheid van de elektronische dossiers ligt de invoering van het project al enige tijd stil. De CG-raad wil de impasse nu doorbreken. Als de hackers het systeem niet kunnen kraken, kan het vertrouwen in het elektronisch patiëntendossier weer groeien, hoopt de organisatie.

Voorstander

De CG-Raad is in principe voorstander van het elektronisch patiëntendossier, mits de veiligheid goed is geregeld. Ook zouden patiënten moeten kunnen bepalen wie hun gegevens mag bekijken.