AMSTERDAM – Microsoft verwacht een toename van het marktaandeel van Internet Explorer na de lancering van IE 9 eind september. De verwachte stijging in het gebruik zal mede veroorzaakt worden door cloud computing.

Dat vertelt Marcel Timmer, directeur Developer & Platform Evangelism van Microsoft Nederland, tegenover NU.nl

Cloud computing, een techniek waarbij gebruikers software kunnen raadplegen via internet zonder het programma daadwerkelijk op hun computer te hebben, zal er naar verwachting voor zorgen dat meer internetters vaker hun browser gebruiken.

Zo kunnen gebruikers van Hotmail foto’s en video’s direct vanuit hun browser bekijken en kunnen zij tevens tekstbestanden bewerken en delen zonder een tekstverwerker te openen.

Alternatieve browsers

“De browser zal zeker een belangrijke rol spelen bij online diensten, maar er zijn ook andere applicaties die dat doen. De online diensten van Microsoft ondersteunen ook alternatieve browsers, maar Microsoft is van mening dat IE de beste ervaring levert”, aldus Timmer.

De nieuwe versie van IE zal onder andere gebruik maken van GPU-hardwareversnelling waarmee online diensten gebruik maken van de rekenkracht van een PC wat meer mogelijkheden biedt.

Hernieuwd enthousiasme

Timmer wijst er ook op dat veiligheid, stabiliteit en privacy belangrijk zijn bij cloud computing omdat alles over de internetverbinding wordt gedaan. “Internet Explorer 9 is hier speciaal voor ontworpen.”

“Dat er meer gebruik gemaakt gaat worden van browser is een trend die al lange tijd aan de gang is. Nu spendeert de gemiddeld PC-gebruiker al 59 procent van de tijd in de browser. We denken dat met de komst van IE 9 een hernieuwd enthousiasme voor onze browser zal ontstaan. Op grond daarvan verwachten we dat het marktaandeel zal toenemen.”

Internet Explorer

Het wereldwijde marktaandeel van Internet Explorer daalde in augustus weer nadat het in juni en juli voor het eerst sinds lange tijd juist weer gegroeid was. IE blijft met een marktaandeel van ongeveer zestig procent wel de meest gebruikte browser ter wereld. Ooit lag het marktaandeel echter ruimschoots boven de 90 procent.

Microsoft heeft inmiddels een speciale website ingericht die een alvast een tipje van de sluier van IE 9 oplicht. Op 15 september zal er een beta-versie worden gelanceerd.