AMSTERDAM - Google heeft woensdag een nieuwe functie aan de zoekmachine toegevoegd. Google Instant biedt bij het intikken van slechts een deel van de zoekopdracht meteen resultaat. De aanpassing moet de gebruiker tijd besparen.

"De nieuwe service moet ervoor zorgen dat gebruikers sneller vinden wat ze zoeken", vertelt Jonathan Effrant, product manager bij de zoekgigant.

Wat er gebeurt is dat gebruikers die zoeken naar resultaten over de 'world cup' na bijvoorbeeld de letters 'wor..' al de juiste resultaten krijgen zonder op enter of de zoekknop te drukken.

Tijdsbesparing

Bij elke ingetypte letter kunnen de zoekresultaten verschillen, maar zal de gebruiker deze direct te zien krijgen. De zoekterm ‘verhu’ zal eerst misschien resultaten over verhuizen weergeven, maar wanneer een gebruiker ‘verhul’ typt, zullen de resultaten direct veranderen naar bijvoorbeeld websites over verhullen.

Google Instant moet gebruikers tussen de twee en vijf seconden per zoekopdracht besparen. "In totaal bespaart het wereldwijd zo'n elf uur per seconde", aldus Effrat. In een video wordt duidelijker hoe de dienst functioneert.

Nederland

De dienst wordt woensdag uitgerold in de Verenigde Staten, Groot-Brittanië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Rusland. De komende dagen zullen alle gebruikers in die landen kennis kunnen maken met Instant.

"We hopen de service zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen", laat de woordvoerster van Google Nederland tegenover NU.nl weten. Een precieze datum is nog niet bekend. Nederlandse gebruikers kunnen via de Engelse versie van Google.com wel gebruik maken van Instant.

Relevantie

Efratt bevestigt desgevraagd dat Instant de relevantie van zoekopdrachten niet aantast. De suggestietechniek die voorheen al ingebouwd was in Google blijft hetzelfde. Toen werd bij het intoetsen van een deel van de zoekterm een zoeksuggestie gegeven die een gebruiker kon aanklikken. De resultaten voor de bovenste suggestie worden nu meteen getoond.

Internetters krijgen hetzelfde lijstje met zoeksuggesties nog steeds te zien, door simpelweg te scrollen door de verschillende suggesties zullen de resultaten meteen mee veranderen.

Gebruikers moeten wel inloggen om gebruik te maken van de service. Dit om ervoor te zorgen dat niet iedereen 'onnodig' gebruik maakt van Instant. Er zal geen extra gebruik gemaakt worden van zoek- of surfgeschiedenis. "De zoekmachine functioneert net als voorheen", bevestigt Effrat.

Capaciteit

De nieuwe service vraagt nogal wat van de capaciteit van Google. Er worden veel meer resultaten naar de gebruikers verstuurd omdat die hun zoekopdracht niet hoeven af te ronden. Op dit moment worden er ongeveer een miljard zoekopdrachten per seconde afgehandeld. Instant kan dit aantal verhogen tot 20 miljard.

"Gebruikers kunnen de service als ze willen ook gemakkelijk uitzetten. Internetters met een te trage verbinding kunnen sowieso niet zoeken via Instant", legt de product manager van Google uit. De toegang tot de nieuwe service wordt dan automatisch uitgezet om ervoor te zorgen dat de browser van de betreffende gebruiker niet te langzaam wordt.

Browser en mobiel

Instant zal om dezelfde reden alleen functioneren in de nieuwere versies van Internet Explorer, Firefox, Chrome en Safari.

Google is ook bezig met uitbreiding van de service naar de Chrome zoekbalk en de mobiele versie van de zoekmachine. "met het laatste platform zijn we wat verder. We hopen deze herfst Instant voor de mobiele zoekmachine te lanceren."

Google Instant