AMSTERDAM - Nicolas Sarkozy is slachtoffer van een zogenoemde 'Googlebom'. De zoekterm 'trou du cul', een grof scheldwoord, verwijst nu naar de Facebookpagina van de Franse president.

Dat meldt het Franse persbureau AFP maandag. Een Googlebom is een internetfenomeen, waarbij een groot aantal websites met dezelfde linktekst naar een bepaalde pagina verwijzen. Die pagina wordt door Googles zoekmachine daardoor beschouwd als een belangrijk zoekresultaat voor de betreffende tekst.

In dit geval wordt zo het scheldwoord aan het Facebookprofiel van het Franse staatshoofd gekoppeld. Zijn profiel was maandagmiddag het tweede zoekresultaat voor het scheldwoord, dat zoveel betekent als 'klootzak' (letterlijk: kontgat).

De aanleiding voor de actie is niet geheel duidelijk. Sarkozy kampt in ieder geval al geruime tijd met tanende populariteitscijfers.

Stripfiguur

De president maakte al eerder kennis met het fenomeen. Vorig jaar werd de tekst 'trou du cul du web' ook al aan Sarkozy's website verbonden. Tegelijkertijd leidde een zoektocht naar de naam van de president juist naar een website over Iznogoedh, een kwaadaardige maar onhandige stripfiguur.

Rita Verdonk

Ook onder andere de Amerikaanse presidenten George W. Bush en Barack Obama ('miserable failure') en voormalig minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk ('vreemdelingenhaat') werden eerder slachtoffer van Googlebommen. Jan Peter Balkenende werd ooit gekoppeld aan de zoekterm 'raar kapsel'.

Tegenover AFP laat een woordvoerder van Google weten de actie tegen Sarkozy niet te ondersteunen. Het bedrijf zegt iedere poging tot manipulatie van zoekresultaten af te keuren.