AMSTERDAM – Een Nigeriaanse man is in de Verenigde Staten tot 12 jaar cel veroordeeld wegens het oplichten van mensen via e-mail. Bovendien moet hij meer dan een miljoen dollar vergoeden aan zijn 67 slachtoffers.

Dat blijkt uit de veroordeling van de rechtbank die website The Register online heeft gezet.

De zaak draait om een geval van zogenaamde 419-fraude, ook wel Nigeriaanse oplichting genoemd. Een slachtoffer wordt een hoop geld beloofd wanneer hij of zij relatief kleine ontkosten wil voorschieten.

De vraag om geld te storten wordt herhaald tot het slachtoffer er genoeg van heeft en geld wil zien. Op dat moment verdwijnen de oplichters.

Verhuizing naar VS

Okpako Mike Diamreyan paste de fraude toe tussen 2004 en 2009. In totaal verdiende hij in die jaren 1,3 miljoen dollar (ruim 1 miljoen euro).

Hij kon worden veroordeeld omdat hij in 2008 verhuisde naar de VS waar hij trouwde met een Amerikaanse. Hij besloot geen nieuw leven te starten, maar ging door met het oplichten via de mail.

Diamreyan beloofde zijn slachtoffers 20 procent commissie wanneer de persoon zou helpen geld van Nigeria naar de Verenigde Staten te sluizen. Hij werd veroordeeld omdat veel slachtoffers bereid waren mee te werken nu de oplichter zich op Amerikaans grondgebied bevond.