AMSTERDAM – Google gaat in navolging van Apple ook een muziekdienst lanceren waarbij gebruikers liedjes kunnen streamen op mobiele apparaten. De dienst moet nog voor de feestdagen gelanceerd worden.

Dat hebben mensen die bekend zijn met de plannen vertelt aan persbureau Reuters.

Apple lanceerde woensdag een streamingdienst die naast muziek ook tv-series gaat streamen. De dienst van Google zou gaan concurreren met iTunes. De muziek, die kan worden aangeschaft via Android Market wordt automatisch gesynchroniseerd met het Androidapparaat.

Google kondigde de dienst al eerder aan, maar nu is bekendgeworden dat de muziek gestreamd zal worden. Bovendien zal de dienst van Google het internet afspeuren op muziek en zo het aanbod uitbreiden.

Het plan komt naar verluidt uit de hoed van Andy Rubin, de man achter het mobiele besturingssysteem Android. De dienst zal zich vooral richten op apparaten uitgerust met dit systeem.

Concurrentie

Ondanks de grote achterstand van Google op Apple als het aankomt op muziek – iTunes heeft zo’n 160 miljoen gebruikers en is al zeven jaar actief – kan het bedrijf toch serieuze concurrentie betekenen voor Apple.

Telefoons die uitgerust zijn met Android behaalden namelijk in het tweede kwartaal van dit jaar een leidend marktaandeel in Amerika en liet de iPhone van Apple daarmee achter zich. Analisten verwachten dat Androidtelefoons volgend jaar wereldwijd een leidend marktaandeel zullen hebben.

Contracten

Google zou de dienst willen lanceren voor Kerstmis. Het enige probleem is dat de internetgigant nog geen contracten heeft afgesloten met grote labels. Toch reageerden verschillende labels, die niet bij naam genoemd wilden worden, enthousiast tegenover Reuters.

Zij zien in Google een bedrijf met grote kansen als het aankomt op het aanbieden van muziek. Bovendien zou de markt uitgebreid kunnen worden als er een tweede grote speler komt naast Apple.