AMSTERDAM – Steve Jobs, CEO van Apple, had graag samengewerkt met Facebook als het aankomt op het onlangs gelanceerde sociale netwerk Ping dat verwerkt is in iTunes. Facebook had echter te zware eisen om de samenwerking te realiseren.

Dat vertelde Jobs na een persconferentie tegenover All Things Digital.

Op de persconferentie werd onder andere het sociale netwerk Ping gelanceerd, naast verschillende nieuwe iPods. Binnen dit netwerk kunnen gebruikers zien welke muziek hun vrienden luisteren en deze muziek direct downloaden.

Daarnaast is zichtbaar naar welke concerten vrienden gaan en welke concerten er überhaupt in de buurt zijn. Ook kunnen gebruikers hun favoriete artiesten volgen.

Gesprekken

Voorafgaand aan de lancering van Ping zijn er gesprekken geweest tussen Facebook en Apple. Daar is echter niets uit voortgekomen. Jobs sprak van “zware eisen” waar Apple niet mee akkoord kon gaan.

De CEO van het bedrijf wilde echter niet inhoudelijk ingaan op de eisen van Facebook, maar Jobs ziet geen problemen voor Ping nu er geen samenwerking is. Zo kunnen gebruikers vrienden gemakkelijk genoeg vinden via iTunes door te zoeken op naam of e-mailadres, meent Jobs.

iTunes heeft momenteel zo'n 160 miljoen gebruikers. Facebook telt ruim 500 miljoen leden en probeert al tijden een muziekinsteek te vinden voor het sociale netwerk. Het is niet bekend of de gesprekken tussen Apple en Facebook in de toekomst nog zullen worden hervat.

Feature wel zichtbaar

Opvallend is dat bij de presentatie wel een Facebooklogo te zien was in Ping. Bovendien melden verschillende gebruikers aan Amerikaanse media dat zij ook een Facebookfeature hebben gezien bij de activering van Ping op hun computer.

Andere gebruikers krijgen deze feature echter niet te zien. Apple heeft vooralsnog niet gereageerd op de berichten.