AMSTERDAM - Stephan Bosman, oprichter van vakantiebeoordelingssite Zoover, is de beste online ondernemer van het jaar. Hij heeft woensdagavond de eerste Leading Online Entrepeneur of the Year (LOEY) award 2010 ontvangen.

Op Zoover.nl kunnen vakantiegangers online hun ervaringen met elkaar delen. Bosman startte de site in 2004 samen met Bas Rasker. Inmiddels is Zoover op 21 markten actief en behoort de site tot de drie grootste spelers in Europa.

Maarten Lens FitzGerald van Layar.com won de prijs voor beste startende online ondernemer . Hij ontving de LOEY Starters Award voor zijn eerste ‘augmented reality’ mobiele browser.

Daarmee kunnen smart phone gebruikers door de lens van hun telefoon ‘real time’ informatie verkrijgen over hun omgeving. Layar, opgericht in 2009, heeft meer dan 2,5 miljoen gebruikers.

Initiatiefnemers Van den Ende & Deitmers, Peak Capital en Online Tuesday hebben de awards opgezet om succesvol online ondernemerschap in Nederland te stimuleren en te belonen.

Drijfveren

De jury bestond dit jaar uit Joop van den Ende (voorzitter), Annemarie van Gaal, Bernhard van Oranje, Jan Kees de Jager en Daniel Ropers. Zij hebben gelet op drijfveren, ambities, lef en passie, resultaten, voorbeeldfunctie, inzet voor de branche en de onderneming.

Ondernemers moeten minimaal vijf jaar actief zijn met hun bedrijf en in een van de boekjaren minimaal 2,5 miljoen euro omzet of 250.000 euro winst maken. Starters moeten ten minste één jaar bezig zijn en het laatste boekjaar minimaal 50.000 euro omzet boeken.