AMSTERDAM - De oproep van Greenpeace aan Facebook om geen gebruik meer te maken van een kolencentrale voor zijn nieuwe datacenter in het Amerikaanse Oregon is sinds februari al door 500.000 mensen ondertekend.

Woensdag heeft Greenpeace-directeur Kumi Naidoo een brief gestuurd aan Facebookbaas en -oprichter Mark Zuckerberg met daarin de oproep verantwoordelijk te nemen voor de ecologische voetafdruk die Facebook achterlaat.

De milieuorganisatie wil dat Facebook alleen nog maar duurzame energie gaat gebruiken voor het nieuwe datacenter. 

Volgens Greenpeace zullen datacentra en telecommunicatienetwerken in 2020 1963 miljard kilowattuur aan energie verbruiken. Dat is drie keer zoveel als nu en meer dan de huidige elektriciteitsconsumptie van Frankrijk, Duitsland, Canada en Brazilië bij elkaar opgeteld.

Publieke druk

Greenpeace wijst er in zijn oproep op dat Facebook in het verleden al eerder zaken in zijn beleid heeft aangepast onder publieke druk. "Wij kunnen Facebook dwingen om steenkool te ontvrienden", aldus Greenpeace in zijn oproep.

Zo hebben leden van het sociale netwerk na protesten uitgebreide mogelijkheden om hun privacyinstellingen naar eigen voorkeur aan te passen. Al eerder werd een omstreden advertentieprogramma van Facebook aangepast na massale protesten van gebruikers.

Volgens Greenpeace beschikken naast Facebook ook Apple, Yahoo, Microsoft en Google over faciliteiten die zwaar op kolenenergie leunen. Energiecentrales in de Verenigde Staten maken nog veel gebruik van steenkool, omdat dit relatief goedkoop is. Kolencentrales zijn echter ook een van de meest vervuilende energiecentralers omdat er bij de verbranding van steenkool veel CO2 vrijkomt.