AMSTERDAM - Meer dan 3 miljoen mensen hebben de iPhone-applicatie iStethoscope gedownload. De applicatie, die ongeveer een euro kost, biedt gebruikers de mogelijkheid om met hun mobiele telefoon de hartslag te meten. Dat meldt de BBC woensdag.

De gebruiker van de applicatie kan met de microfoon van de telefoon de hartslag van de patiënt opnemen. De applicatie meet de hartslag per minuut en publiceert een cardiogram. De arts of patiënt kan het cardiogram e-mailen naar een specialist, die aan de hand van het bericht de conditie van de patiënt kan vaststellen.

De applicatie is een uitvinding van Professor Peter Bentley, een onderzoeker van het Londense University College. Hij voorziet een gat in de markt voor de applicatie, met name in ontwikkelingslanden. "Smartphones kunnen levens redden, geld besparen en de gezondheidszorg sterk verbeteren."

Smartphone

Tachtig procent van de Britste artsen geeft aan binnen een jaar een smartphone in hun bezit te willen hebben. Bentley werkt nu aan een applicatie die bloeddruk kan meten.