STOCKHOLM - De oprichter en voorman van de klokkenluiderswebsite Wikileaks, de Australiër Julian Assange, wil in Zweden wonen.

Hij heeft op 18 augustus een verblijfs- en werkvergunning aangevraagd. Dat bevestigde de Zweedse immigratiedienst dinsdag tegen de Zweedse nieuwszender TV4.

Volgens media-experts wil Assange in Zweden verantwoordelijk uitgever worden voor zijn website, die draait op computers in een voormalige schuilkelder in Solna bij Stockholm. Om de juridische positie te kunnen krijgen moet de Australiër een Zweedse woon- en werkvergunning hebben.

Assange verzocht om de vergunningen drie dagen voordat het Zweedse Openbaar Ministerie hem officieel als verdachte aanmerkte in twee verkrachtingszaken.

Vrije voeten

Alhoewel het OM de aantijgingen snel afzwakte, wordt de Australiër nog steeds verdacht van ongeoorloofde handelingen. Maandagavond werd de oprichter van Wikileaks door de politie in Stockholm verhoord, maar Assange blijft vooralsnog op vrije voeten.

Wikileaks heeft de afgelopen maanden tienduizenden geheime documenten van het Amerikaanse ministerie van Defensie en de inlichtingendienst CIA over de oorlog in Afghanistan gepubliceerd, tot onvrede van de Amerikaanse overheid.