AMSTERDAM - De NOS wil dat Apple soepeler omgaat met het toestaan van zogenoemde apps voor de iPhone en iPad.

Deze oproep deed Roeland Stekelenburg van de NOS tijdens een bijeenkomst over de iPad in het hoofdkantoor van Apple Amsterdam. De NOS heeft momenteel als beleid dat zoveel mogelijk gewoon via websites moet, en niet via apps.

Aan apps kleven namelijk de nodige nadelen, aldus Stekelenburg. Zo is een app lastiger te beheren, moet 30 procent van de opbrengsten aan Apple worden afgedragen en is een app veel minder flexibel dan het web.

App Store

Maar het grote nadeel van het NOS-beleid is de afwezigheid in de App Store. "Dit is voor ons echt een probleem", aldus Stekelenburg. Hij roept Apple op soepeler om te gaan dan nu het geval is, maar ook snelkoppelingen naar de site toe te staan. Dus geen complete app, maar een icoontje dat naar de site verwijst.

Controle

Volgens bronnen bij Apple zitten daar echter juridische haken en ogen aan. "Apple wil controle over de inhoud. Op deze manier hebben we die niet", zo stelt een zegsman.

Concurrenten de Telegraaf en NU.nl hebben overigens wel een app voor de iPad. Via de applicatie van NU.nl werden in de maand augustus ruim zes miljoen pagina's opgevraagd, tegen een miljoen pagina's voor de gewone site door iPad-gebruikers.