AMSTERDAM – Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen het verbod op extreem gewelddadige games. Het is daarom onwaarschijnlijk dat een dergelijk verbod er komt.

Dat schrijft Tweakers.net na een rondgang langs politieke partijen.

Eerder dit jaar schreef minister van Justitie Hirsch Ballin (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer dat hij een verbod op gewelddadige games wil als de branche er niet in slaagt de spellen uit handen van te jonge spelers te houden.

Kamervragen

Vorige week bevestigde Hirsch Ballin, na Kamervragen van GroenLinks, nog eens dat het verbod wat hem betreft nog steeds een goede optie is. Hirsch Ballin is van mening dat vooral warenhuizen en speelgoedwinkels gewelddadige games aan een veel te jong publiek verkopen.

SP, PvdA, GroenLinks en VVD reageerden tegenover Tweakers uitgesproken negatief op een mogelijk verbod. Ook de PVV en D66 zijn volgens de website ‘hoogstwaarschijnlijk’ tegen een verbod. In totaal hebben deze partijen 120 zetels in de Tweede Kamer.

Bezwaren

De partijen hebben vooral problemen met de verregaande bemoeienis van de overheid en de onduidelijkheid rond de beoordeling van spellen. Zo is het volgens Martijn van Dam van de PvdA niet aan de overheid om ‘dit soort grenzen’ te stellen.

“Je kunt nooit objectief bepalen wat extreem gewelddadig is”, vindt hij. Ook de VVD reageert negatief. “Wij zijn tegen een gamesverbod”, aldus Jeanine Hennis-Plasschaert van de VVD.

Tofik Dibi, die eerder Kamervragen over het verbod stelde namens de GroenLinks, laat weten dat de verkopers hun zaakjes inderdaad op orde moeten hebben, “maar we zullen nooit voor een verbod stemmen. Er is nooit een causaal verband vastgesteld tussen games en agressie.”

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen sluit zich aan bij Dibi en pleit voor betere handhaving van de leeftijdsclassificatie maar vertelt ook: “De SP is tegen een verbod.”

PVV en D66

Tweakers verwacht bovendien dat ook de PVV tegen een verbod zou stemmen. In een mailwisseling met een kiezer schrijft een medewerker van de fractie dat zijn partij ‘een verbod op gewelddadige games en video’s niet ziet zitten’.

D66 schreef bovendien in het verkiezingsprogramma dat de partij het niet als taak van de overheid ziet om beleid te ontwikkelen voor de inhoud van games.

Op 15 september wordt de brief van Hirsch Ballin in de Tweede Kamer besproken. Dan wordt duidelijk of er over de inhoud moet worden gediscussieerd of dat het onderwerp controversieel wordt verklaard.